Nejeden člověk by asi nepohrdl snídaní nebo obědem u Tiffanyho, ale při pozvání k ukojení chuťových buněk u CIA by zřejmě leckomu mohlo zatrnout. A přece lze takovou návštěvu vřele doporučit, aniž byste se vystavovali riziku, že každé vaše slovo ba každé vaše škytnutí bude odposlechnuto, natočeno a uloženo do archívu obávané zpravodajské služby. Pokud totiž přijmete pozvání do restaurantu tohoto jména, vězte, že se nenachází v zlověstně působícím areálu v Langley na východním pobřeží Spojených států, ale na jejich opačné straně mezi proslulými kalifornskými vinicemi na svazích Napa Valley severovýchodně od San Franciska.
Někdejší vinařské sklepy v kalifornském Greystone jsou dnes sídlem kulinářské „univerzity“
Pohostinské zařízení, o němž je řeč, se nachází poblíž Greystone, a představuje jakousi kulinářskou univerzitu, kam se zajíždí za zajímavými pokrmy, kde se studují nejnovější trendy v přípravě pokrmů, ale kde se také konají kulinářská sympózia a degustace kalifornských vín. Zkratka CIA proto neznamená Central Inteligence Agency, nýbrž Culinary Institute of America. Roztomilá slovní hříčka tak mnohé neznalé návštěvníky může vyděsit, nicméně odměnou jim bude naprosto ojedinělý zážitek a seznámení s tou lepší stránkou americké kuchyně, na míle vzdálené všem těm „mekáčům“, „burgrům“ a podobným cholesterolovým rychlojídelnám.
Bylinky a koření si v CIA Greystone pěstují přímo na vlastních záhonech (vlevo); v kuchyni pak z náležitě kvalitních surovin a ingrediencí připravují požitky pro labužníky (vpravo)
Zdejší vzdělávací zařízení vzniklo začátkem 80. let, kdy institut hledal vhodný objekt pro výchovu kuchařů, someliérů a dalších profesí v pohostinském byznysu při tichomořském pobřeží. Dům, který dnes CIA obývá, má přitom za sebou pohnutou historii.
Postaven byl v roce 1889 a představoval tehdy největší kamenné vinařství na světě. Zpočátku sloužilo do družstev sdruženým vinařům, později je převzali do své péče mniši z řádu Křesťanských bratří, kteří dále rozvíjeli zdejší vyhlášenou vinařskou tradici.
Dnes zde vaří a obsluhují mladí adepti a adeptky kulinářských dovedností, nad nimiž bdí zkušení mistři svého řemesla. Současná příprava pokrmů přitom není jen o správných ingrediencích a jejich množství, ale stále více se blíží skutečnému umění. Cílem už není hosta pouze nasytit, ale jeho labužnický zážitek podtrhnout ještě výrazným estetickým prožitkem z originální úpravy.
Nicméně přijetí a studium do Culinary Institute of America v Greystone (kromě kalifornské pobočky má CIA ještě další podobná zařízení v New Yorku a texaském Austinu) není rozhodně určen pro „obsluhovače“ rezavých ploten, kterým se pod nohama prohánějí hlodavci a z cíga padá popel do talíře hostů. Institut je soukromým vzdělávacím zařízením, kde přihlašovací poplatek přijde na 50 dolarů a roční školné na 23 380 dolarů! Na oplátku škola zajišťuje, že se vám zde věnují s maximální péčí, jeden odborný pracovník pod sebou nemá více než 21 studentů a ti se během studia seznámí nejen s americkou, ale i všemi světovými kuchyněmi pod vedením zahraničních specialistů. Díky tomu jsou zdejší studenti po absolutoriu vybaveni do života vysoce uznávaným certifikátem.
*
Tuňákové steaky s rozinkovou pastou
Přízemí objektu CIA v Greystone slouží v současnosti jednak výuce a jednak návštěvníkům tohoto pozoruhodného zařízení, kterým je k dispozici restaurace Wine Spectacor Restaurant a bar Flavor. Obě občerstvovny jsou otevřeny denně od 11:30 do 22:00 (pátek a sobota) respektive 21:00 (neděle-čtvrtek), přičemž o víkendech si můžete rezervovat za poplatek 20 dolarů názornou ukázku, během níž budete zasvěceni do tajů, jak připravovat jídlo na úrovni hotelů jako Mandarin Oriental a nebo Adlon Kempinski. V podzemí jsou pak uloženy zásoby vína, které slouží ke každoročním degustačním soutěžím. Běžní návštěvníci z nich mohou ochutnat v baru Flavor, kde se pro ně připravují degustační dýchánky (tomto případě činí rezervace 10 až 15 dolarů, za které ochutnáte to nejlepší, čemu se daří v Napa Valley pod zářivým kalifornským sluncem).
Milovníky české klasiky bude nad touhle specialitkou asi jímat závrať, nicméně je to nejen zdravé, ale i chutné
I díky tomuto vzdělávacímu programu pro turisty a cestovatele obdržel letos greystonský kulinářský institut prestižní ocenění pro turistické vinařské restauranty – tzv. Great Wine Capitals Best of Tourism Award for wine Wine Tourism 2012.
*
Výhled z ráje kalifornských gurmánů na vinice a zelené pahorky kalifornské
Objekt je obklopen palmami a stupňovitými zahradami s růžemi a různými bylinkami a z oken restaurantu je okouzlující výhled na vinice a sluncem zalité kopcovité svahy severní Kalifornie. A tak než vám připraví ochutnávkové meníčko, můžete se kochat okouzlující krajinou a oddat se třeba relaxační meditaci nad poznáním, že život nemusí být jen o všedních starostech, ale může skýtat i skutečné požitky…
GALLERY:
© Nicolette Polidori & Inge Keller (2012)