Restaurant Du Lac

Du Lac_01Abychom našim čtenářům přiblížili ukázkový podnik, s kterým poměřujeme většinu zařízení, zvoucích se restauranty, nabídneme vám krátkou exkurzi do míst, odkud pochází i foto ze stránky KDE POJÍST-KDE POPÍT. Prosím, seznamte se: hotel Du Lac. Ne, není to žádný Ritz či Carlton, ani Hilton nebo Sheraton. Naopak, je to hotel pro cestovatele a zejména milovníky zimních sportů, který určitě už nejeden našinec mohl navštívit. Leží v dolomitském středisku Molveno kousek od stejnojmenného jezera a jedná se o rodinný podnik s nepočetným, leč vzorným personálem. 

Du Lac_02

Vnější dojem:

Zvenčí i zevnitř naprostá jednička. Možná až trochu kýčovitá ukázka soudobé jihotirolské (a možná i poněkud prefabrikované) architektury. Každopádně parkování i přístup do podniku je velmi dobře promyšlený, i když by mu nepochybně slušelo kryté podzemní parkování. Ať je léto nebo zima, okolí hotelu je vzorně uklizeno, takže ani personál nemá problém, že byste jim uvnitř „nahamtali“. Restaurační jídelně předchází ve zdejších krajích obvyklá klubovna s barem pro chvíle nad sklenkou vína nebo kávičky. Jídelna je samozřejmě ve stylu alpských horských středisek zařízena jak pro posezení párů, tak početných skupin a stoly nesou těžké dvojité ubrusy, které se automaticky mění po každém jídle (snídani, obědu, večeři, případně po každém potřísnění).

Du Lac_03Jídelní menu:

Hotely typu Du Lac zpravidla nenabízejí sáhodlouhé jídelníčky, ale o to více si jejich kuchaři dávají záležet na přípravě a úpravě jídel, nad nimiž by nepochybně zaplesalo i srdce mistra Pohlreicha. Zdejší kuchař, to není ani tak mistr kuchař, jako kuchař „hračička“, který i z obyčejné polévky dovede vykouzlit zážitek a pověstnými jsou zejména jeho „pajduláci“, které tvoří z bramborové kaše a jiných příloh. O přípravě masa (lhostejno zda hovězího, vepřového, jehněčího nebo ryb) ani nemluvě. Každá součást pokrmu má na talíři své specifické místo, kde se kulinářský požitek pojí s výtvarným. Tváří v tvář umění zdejšího kuchaře vám o to víc přijde vnější fasáda hotelu trochu fádní, byť nablýskaná. A ještě něco – pověstné italské miniporce bohatě vynahrazuje pět chodů (večeře), zahrnujících studený a teplý předkrm, polévku, hlavní chod a sladký moučník. Kromě toho se ještě můžete nacpat zeleninovým salátem ve formě volného výběru ze syrových i různě upravených (podušených, nakládaných) surovin.

Du Lac_04Nápojové menu:

Chtělo by se napsat, že vše, co lze v Itálii prolít hrdlem, zde můžete mít. Ne tak docela, ale samozřejmě v zemi vinařů je chloubou každého takovéhoto podniku naprosto skvělá vinotéka.

Du Lac_05Personál:

Nemyslete si, že podniky jako Du Lac stojí a padají na protřelých profesionálech s praxí ze světových grandhotelů. Opak je pravdou. Většina číšníků a servírek jsou buďto ratolesti majitelů a nebo zacvičující se omladina, která se zde teprve učí, jak „obsluhovat anglického krále“. Přesto nebo právě proto kmitá jako švýcarské hodinky a úsměv na tváři ve spojení s maximální snahou splnit každé, snad dokonce ještě nevyřčené přání, je naprostou samozřejmostí.

Du Lac_06Sociální zázemí:

Zabývat se sociálním zařízením u podniků z Alp a vůbec na západ a na jih od Aše zavání tak trochu degradací nebo neznalostí. Zdejší zařízení jsou právě těmi, od nichž se člověk zpravidla učí a kde okukuje, jak co má vypadat a čím vylepšit vlastní středoevropskou osvěžovnu.

Du Lac_07Cenové rozpětí:

Cenové relace hotelu Du Lac jsou samozřejmě vyšší, než v obyčejné stravovně v podhůří Alp. A ne, že by se takové zařízení nenašlo někde v Praze či Brně. Jenže Du Lac se také nerozkládá na hlavní milánské nebo římské třídě, ale ani ve vysloveně lyžařském top středisku typu Madonny do Campiglio nebo Svatého Mořice. Molveno je sice rychle se rozvíjející ubytovací zázemí pro oblast Paganelly, ale toť vše. V porovnání s dnešními českými horskými restauranty se přitom cenový rozdíl už stačil smazat, zatímco v kvalitě mezi oběma ještě občas zeje propast rozměrů Macochy.* Cenové relace v hotelu Du Lac přitom nejsou nijak děsivé. Sedmičku kvalitního italského vína zde pořídíte levněji než doma.

H O D N O C E N Í   -CC-:   Hotel Du Lac

VZHLED(vnější dojem, útulnost, čistota)

Skoro bezchybný, ale kuchař a jeho umění jsou nápaditější

****

JÍDELNÍ MENU(kvalita, speciality)

Pravá italská kuchyně.

Jídelní lístek také v angličtině a němčině.

*****

NÁPOJOVÉ MENU(alko, nealko, šíře a kvalita)

Prazdroj zde nečepují, ale kvalitní německé pivo ano. Víno kvalitní italské.

*****

PERSONÁL
(rychlost a kvalita obsluhy)

Učí se, jak dokonale obsluhovat nejen anglického krále.

*****

SOCIÁLNÍ ZÁZEMÍ(toalety)

Vodovod znali už ve starém Římě. Ten náskok je dodnes patrný.

*****

Návštěva zařízení: únor 2007-únor 2009

*) S kvalitou hotelového restaurantu Du Lac samozřejmě nepoměřujeme horská bistra a hospůdky při sjezdovkách, kde jsou jiné podmínky! Přesto i v tomto směru ty alpské mají blíže k restaurantům, zatímco ty české ke knajpám…

Komentáře nejsou povoleny.